Blanckerserf 7, 8077 RX, Hulshorst (Nunspeet)
06 - 23 54 46 98 info@twin-go.nl
Samen optrekken en werken aan structurele oplossingen

Passend onderwijs

Passend onderwijs

Ik ben een vrouw. Dat staat voor veel mensen gelijk aan: ik houd van winkelen. En dat is ook zo. Kleding kijken, passen en kopen vind ik heerlijk. Nu is het echter zo, dat ik gezegend ben met rondingen, waarover de oma van mijn man tijdens onze eerste ontmoeting zei: kind, je ziet er bést uut! En dat betekent in mijn geval, dat winkelen niet altijd even eenvoudig is. In ‘gewone’ kledingzaken verkopen ze mijn maat niet, soms nét niet, maar meestal gewoon helemaal niet. Dat betekent dat ik op zoek moet naar winkels die dat wel hebben en vaak wat meer moet betalen voor mijn kleding. Wat jammer is natuurlijk, maar evengoed ben ik blij dat deze winkels er zijn en dat ik in staat ben kleding te kopen die me past.
Iets dergelijks stel ik me voor wanneer het gaat over passend onderwijs. Onze ‘gewone’ scholen zijn ingericht op kinderen die ‘gewoon’ zijn. Alles past voor wie zich binnen een bepaalde groep bevindt. Maar alle kinderen die daar om welke reden dan ook buiten vallen, moeten maar elders gaan winkelen. En natuurlijk zijn ze blij met die mogelijkheden, zelfs wanneer dat meer kost. Meer inspanning om er te komen, meer inspanning om aansluiting te vinden bij andere kinderen, die wel allemaal naar diezelfde school om de hoek gaan. Als je moet kiezen tussen een school waar niets past, of een school waarbij je gewoon mag zijn wie je bent, kies je uiteraard voor het laatste.
Maar wat, als je op een ‘gewone’ school. In een ‘gewone’ groep mag zijn wie je bent? Wat als niet jij de extra inspanning hoeft te leveren, maar de school waar je graag naartoe wilt? Dat zou geweldig zijn!
Ik ben leerkracht. Ik weet hoeveel inspanning er soms nodig is om kinderen met een bijzondere leerbehoefte te begeleiden en verder te helpen. Dat valt inderdaad soms niet mee. Maar als je bedenkt dat het ook niet meevalt buiten de boot te vallen, niet welkom te zijn op de school waar je broertje, zusje of vriendje wel welkom is, is geen inspanning om meer kinderen mee te laten doen binnen een ‘gewone’ setting te veel.
Ik wil die inspanning graag leveren. Jij ook?

Tot nu toe geen reacties