Blanckerserf 7, 8077 RX, Hulshorst (Nunspeet)
06 - 23 54 46 98 info@twin-go.nl
Samen optrekken en werken aan structurele oplossingen

Computer

Ooit vroeg ik op een ouderavond aan de ouders van de kinderen uit mijn groep met welk voorwerp ze hun kind het best zouden kunnen beschrijven. Er kwamen prachtige verhalen. In de komende weken neem ik jullie mee en bekijken we een paar voorbeelden.

Even bleef het stil na mijn vraag. “Met welk voorwerp kunt u uw kind het best vergelijken en waarom?”

Dit hadden ze niet verwacht, de ouderparen die waren gekomen tijdens een groepsavond van onze groep zeven en acht aan het begin van het schooljaar. Andere avonden was ik vooral zelf aan het woord geweest om het een en ander te vertellen over het reilen en zeilen in de groep. Nu moest er ineens nagedacht worden. En nadenken deden ze.

Het bleef zo lang stil dat ik al bijna weer begon te praten, toen de vader van een van de jongens het woord nam: onze zoon lijkt op een computer, zei hij, eerst nog wat aarzelend. Maar toen hij verder sprak zag iedereen voor zijn ogen het beeld ontstaan van deze jongen: slim en handig, maar zo af en toe ook “kapot” of ontoegankelijk. Niet op te starten. Verkeerde combinatie van knoppen leidde soms tot volledig op tilt gaan. Ik zag de jongen voor me. Stiekem had ik wel eens gedacht, dat hij met gemak de diagnose autisme had kunnen krijgen als zijn ouders daarnaar op zoek waren gegaan. Tijdens de gymlessen ging het steevast mis: de structuur was eruit en het was iedere les huilen: dan weer had hij zich bezeerd, dan weer was het spel oneerlijk, dan dit, dan dat.

In de klas bemoeide hij zich met niemand, ging het liefst zijn eigen gang. Auto’s waren zijn lust en zijn leven en het was maar wat handig dat hij nog een klein broertje had, zodat hij er samen met hem mee kon spelen.

Onze zoon lijkt een computer, hoor ik nu. En ik denk: ja, dat klopt! Zolang hij het goed doet en je de juiste knoppen indrukt gaat het prima, is het een geweldig apparaat: alles klopt, veel structuur. Maar o wee als alles anders gaat. Als je de computer verkeerd behandelt en er ineens een ander besturingssysteem op loslaat. Dan gaat het mis, en goed ook.

Een prachtig geavanceerd apparaat, zo’n computer. Maar je moet wel weten hoe je ermee moet omgaan.

Onze zoon lijkt een computer, zegt zijn vader. En ik denk: ja!

Mag ik de gebruiksaanwijzing?

 

Wordt vervolgd

Tot nu toe geen reacties